DEN ALLSIDIGA SPRINGERN

Engelsk Springer Spaniel tillhör gruppen stötande & apporterande fågelhundar. Vilket innebär att de skall jobba under bössan, alltså inte mer än cirka 20 meter på var sida om sin förare/skytt.  De skall aktivt söka och resa vilt. Och så fort de har rest vilt så skall de förhålla sig stilla och vänta på en eventuell apport. Detta kräver extremt god kontakt och vilja av hunden att samarbeta med sin förare. Dessa egenskaper som man under mer än 100 generationer har valt att avla på innebär att en Springer har stor arbetslust, stor samarbetsförmåga, stor vilja att agera med människor. Att de dessutom måste kunna jobba tillsammans med andra hundar gör att en Springer även är vänlig, snäll och har lätt att agera ihop med andra hundar.

Denna allsidighet gör att en Springer kan man nästan använda till vad som helst. Se nedan lite av de olika saker som passar att göra med en Springer.

Jakthunden kan variera i arbetssätt. Först och främst är en Springer en hund för jakt under bössan på fältfågel, kanin & hare. Springern är en utmärkt apportör vid duvjakt och sjöfågeljakt. Rasen fungerar också utmärkt på fjället vid ripjakt och i skogen vid jakt på tjäder, orre och järpe. Många Springrar är mycket användbara som stöthundar på klövvilt. Det förekommer att dom ger upptagsskall och det har till och med hänt att dom satt fart på en älg.
Jaktprov kan man även starta på, officiella spanielprov i allt från nybörjarklass till elitklass i SSRK:s regi. Och officiellt vattenprov ordnas också vilket krävs för att få starta på fältprov.

Eftersökshunden är ett arbete som är klippt och skuren för en Springer. De är spårnoga med stort intresse för att spåra och hitta viltet. De är även duktiga eftersökshundar på fågel.

Utställningshunden är en verksamhet där man bedömer hundens exteriör, rastypiska utseende, rörelser och sundhet. Det finns officiella och inofficiella utställningar. Svenska Springrar har generellt en mycket god exteriör. Flera svenska hundar har gjort sig gällande utomlands, både i Europa och i rasens hemland England.

Allt nedan är hundar som gör stor samhällsnytta och som är tjänstehundar.

Brandhunden markerar att det pyr någonstans, brandkåren kan leta länge utan att hitta en liten pyrande brand i stora fastigheter, men hunden hittar brandhärden inom några minuter.

Försvarsmaktshundens (tidigare kallad bevakningshund) främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i bevakningsområdet.

Mögelhund är en hund som letar reda på mögel i fastigheter.

Räddningshundens främsta uppgift är att med hjälp av sitt väl utvecklade luktsinne söka rätt på försvunna personer. 

Servicehund hjälper handikappade människor att få vardagen att fungera.

Signalhunden är tränad att reagera på sin husses/mattes sjukdom i ett tidigt skede så att dessa personer antingen kan ta medicin eller hinna sätta sig i säkerhet. (Diabeteshund, Epilepsihund). Signalhunden kan också vara tränad till att hjälpa sin döva/hörselskadade ägare i vardagliga situationer. 

Terapihund, Behandlingshund eller Vårdhund är en typ av hund som ger stöd till människor i behov av stöd. En terapihund arbetar för att öka välbefinnande och hälsa hos behövande. En terapihund arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. 

Tullhund är ett annat område som är perfekt anpassad till en Springer. De älskar att använda nosen och ta sig fram i oländig terräng och fungerar mycket bra bland bagage, bilar, bussar, pallar etc. som skall letas igenom av Tullen. Och de lär sig lika snabbt att leta efter narkotika, sprängämnen, cigaretter eller vad nu föraren vill att hunden skall nosa upp.

Men sedan har vi alla de roliga fritidsaktiviteterna som man kan roa sig med tillsammans med sin Springer.

Agility är en snabb och fartig sport där hunden skall hoppa hinder och springa genom tunnlar m.m. Detta passar mycket bra för en Springer. Vi har flera duktiga Springerekipage även i de högsta klasserna.

Bruksprov finns i fyra olika grenar - Spår, Sök, Rapport & Skydd. Spår, Sök & Rapport är de grenar som är öppna för Springer. Det finns flera duktiga ekipage i de grenarna.

Freestyle är en ung sport där man utför ett fritt program efter musik. Springern har gjort stor succé med flera fina prestationer.

Lydnad är en precisionssport som kräver mycket samarbete med sin förare. Vi har många duktiga lydnadsekipage även i de högsta klasserna.

Rallylydnad är en helt ny sport. Man kan säga att det är lite av en blandning mellan Lydnadsprov, Freestyle och lite eget. Här tittar man mer på kontakt, samarbete, glädje och arbetslust. Det skall var skoj. Man utför moment vid olika skyltar som talar om vilken övning som skall utföras. Och man vet inte i förväg hur banan kommer att se ut.

Sällskapshunden är nog ändå det viktigaste arbetet för en Springer, där fungerar de helt perfekt. En Springer är den ultimata sällskapshunden. Go och glad med allt och alla. Fungerar lika bra med barn som vuxna, andra hundar och familjens husdjur. Alltid med på allt som händer oavsett om det är lek, promenad, arbete, träning eller bara krypa upp och gosa med familjen.